Inulina jako doskonały prebiotyk i błonnik w jednym

      Większość chorób, które nas gnębią mają swój początek w jelitach. Nieodpowiednie środowisko jelitowe na skutek złego żywienia tj. spożywania i łączenia nieodpowiednich produktów, niewłaściwego żucia, jedzenia często w stresie, spożywania wręcz ogromnej ilości produktów wysoko przetworzonych i pełnych chemikaliów – to wszystko powoduje wytwarzanie w jelitach różnych związków toksycznych takich jak indol, formaldehyd, aldehyd, metanol, etanol, fenol, botulina, siarkowodór, skatol i inne. Naruszenie subtelnej równowagi w tym złożonym systemie zaburza proces homeostazy organizmu człowieka i może stać się punktem wyjścia do powstania poważnych schorzeń. W wielu sytuacjach stan równowagi ekosystemu mikroflory jelita człowieka ma fundamentalne znaczenie w przywróceniu, a następnie utrzymaniu zdrowia.

Pomoże nam w tym inulina – polisacharyd w postaci białego proszku pozyskiwany głównie z cykorii, kłączy omanu ale też i ze słonecznika bulwiastego inaczej zwanego topinamburem, który posadzony na działce rośnie niczym chwast – bez problemu można kupić ją w tej formie w sklepach zielarskich, jest też możliwość zakupu cykorii w postaci kawy.
Znajdziemy ją też w porze, czosnku, cebuli, bananach itp.

  • inulina jest doskonałym prebiotykiem na schorowane jelita, stymuluje bowiem wzrost pożytecznych bakterii takich jak Lactobaccillus, Bifidobacterium, które biorą udział w prawidłowej pracy całego organizmu.

  • należy do grupy rozpuszczalnych błonników pokarmowych zwanych fruktanami, które regulując gospodarkę węglowodanową przyczyniają się do obniżania glukozy i cholesterolu w osoczu krwi oraz obniżają stężenie triglicerydów. Tym samym nadają się dla osób chorujących na cukrzycę i odchudzających się gdyż jej indeks glikemiczny wynosi tylko 14, a kaloryczność 179 kcal / 100g

  • ponieważ jest odporna na działanie ludzkich enzymów, po połknięciu w niezmienionej postaci przechodzi do jelita grubego i tam staje się doskonałą pożywką dla dobrych bakterii stymulując je, a tym samym hamując znacząco wzrost bakterii patogennych

  • poprzez obniżenie pH w jelitach znacznie ogranicza procesy gnilne

  • wpływając korzystnie na florę jelitową przyczynia się do lepszego wchłaniania minerałów takich jak magnez, żelazo, potas, wapń i inne

  • cały ten proces wpływa na prawidłową odporność organizmu

  • poleca się ją głównie starszym ludziom z problemami z wypróżnianiem ale i też wszystkim ludziom typowo zapobiegawczo gdyż powoduje ona zwiększenie mas kałowych poprzez wiązanie wody i tworzenie żelu, który powoduje lepszy pasaż wzdłuż jelit oraz wiązanie i wydalanie toksyn takich jak w/w

  • nie rozleniwia jelit jak niektóre herbatki przeczyszczające
  • dla dobrego efektu należy przyjmować ok 10 -15 gram dziennie w kilku porcjach z letnią wodą lub dodawać do posiłków takich jak jogurty, różne desery, można dodawać do pieczenia chleba
  • jest doskonałym substytutem mąki jako zagęstnik w sosach i zupach
  • jak najbardziej wskazana dla osób chorych na celiakię, jelito drażliwe i z innymi problemami
  • wg. najnowszych badań inulina wpływa korzystnie na mineralizację i gęstość kości

Żywność XXI wieku jako nowy kierunek w żywieniu człowieka staje się powoli przełomem w swoich wymaganiach. Ma być nie tylko smaczna i zdrowa ale i poprzez szerokie zastosowanie pro- zdrowotne spełniać wymogi żywności typowo funkcjonalnej.

Pozdrawiam, Maria

*podczas pisania artykułu korzystałam z książek:
1) Don Colbert: „Pozbądź się toksyn”
2) Waszkiewicz – Robak B., Hoffman M.: „Żywność niskoenergetyczna”

Dodaj komentarz